Rozłóż funkcję wymierną na sumę wielomianu i ułamków prostych
Ols: Rozłóż funkcję wymierną f(x) na sumę wielomianu i rzeczywistych ułamków prostych, jeśli
| | x4−5x3+5x2−19x−1 | |
a) f(x)= |
| |
| | x3−5x2+4x−20 | |
| | x5−x4−5x3−3x−2 | |
b)f(x)= |
| |
| | x3−x2−5x−3 | |
16 lis 17:00
Mila:
a)
1)
(x
4−5x
3+5x
2−19x−1) : (x
3−5x
2+4x−20 )=x
−(x
4−5x
3+4x
2−20x)
=================
x
2+x−1 reszta
2)
| | x2+x−1 | |
f(x)=x+ |
| |
| | x3−5x2+4x−20 | |
=================
3) Q(x)=x
3−5x
2+4x−20 rozkładamy na iloczyn
Q(5)=0
Q(x)=(x−5)*(x
2+4)
Ułamki proste:
| x2+x−1 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| x3−5x2+4x−20 | | x−5 | | x2+4 | |
x
2+x−1=A*(x
2+4)+(x−5)*(Bx+C)
Dla x=1 mamy:
L=1 , P=5A+(−4)*(B+C)⇔5A−4B−4C=1
dla x=(−1)
L=−1, P=5A+(−6)*(−B+C)⇔ 5A+6B−6C=−1
dla x=0
L=−1 i P=4A+(−5)*C⇔4A−5C=−1
===========
5A−4B−4C=1
5A+6B−6C=−1
4A−5C=−1
−−−−−−−−−−po rozwiązaniu:
A=1, B=0, C=1
====================
16 lis 23:10
Mariusz:
x
3−x
2−5x−3
Przedstawiamy wielomian w postaci sumy potęg dwumianu
Można to zrobić tak jak ja poniżej albo np stosując wielokrotnie schemat Hornera
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x− |
| )3=x3−3* |
| x2+3* |
| x− |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 27 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x− |
| )3=x3−x2+ |
| x− |
| |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 1 | | 16 | | 1 | | 1 | | 1 | | 16 | | 16 | |
(x− |
| )3− |
| (x− |
| )=x3−x2+ |
| x− |
| − |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | | 3 | | 9 | |
| | 1 | | 16 | | 1 | | 47 | |
(x− |
| )3− |
| (x− |
| )=x3−x2−5x+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 1 | | 16 | | 1 | | 128 | | 47 | | 128 | |
(x− |
| )3− |
| (x− |
| )− |
| =x3−x2−5x+ |
| − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | | 27 | | 27 | |
| | 1 | | 16 | | 1 | | 128 | |
(x− |
| )3− |
| (x− |
| )− |
| =x3−x2−5x−3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
Niech
Zakładasz że rozwiązanie jest w postaci sumy dwóch składników
y = u+v
(u+v)
3=u
3+3u
2v+3uv
2+v
3
(u+v)
3=u
3+v
3+3uv(u+v)
| | 16 | | 128 | |
(u+v)3− |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 16 | | 128 | |
u3+v3+3uv(u+v)− |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 128 | | 16 | |
u3+v3− |
| +3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 27 | | 9 | |
Zapisujesz równanie w postaci układu równań
Iloczyn jest równy zero gdy co najmniej jeden z czynników jest równy zero
jednak wcześniej założyliśmy że y = u+v więc nie możemy przyrównać
czynnika u+v do zera
Przekształcasz układ równań tak aby otrzymać wzory Vieta równania kwadratowego
o pierwiastkach u
3 oraz v
3
Na podstawie wzorów Vieta ukladasz równanie kwadratowe
Tutaj akurat były rzeczywiste pierwiastki
Gdyby ich jednak ni było musiałbyś skorzystać z zespolonych
lub jeśli nie miałeś ich wprowadzonych z trygonometrii
y = u+v
x = 3
x
3−x
2−5x−3
x
3−3x
2+2x
2−6x+x−3
x
2(x−3)+2x(x−3)+(x−3)
(x−3)(x
2+2x+1)
(x−3)(x+1)
2
b)
x
2
x
5−x
4−5x
3−3x−2:(x
3−x
2−5x−3)
− (x
5−x
4−5x
3−3x
2)
3x
2−3x−2
| | 3x2−3x−2 | |
f(x)=x2+ |
| |
| | (x−3)(x+1)2 | |
| A | | B | | C | | 3x2−3x−2 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| x−3 | | x+1 | | (x+1)2 | | (x−3)(x+1)2 | |
A(x
2+2x+1)+B(x+1)(x−3)+C(x−3)=3x
2−3x−2
A(x
2+2x+1)+B(x
2−2x−3)+C(x−3)=3x
2−3x−2
A+B=3
2A−2B+C=−3
A−3B−3C=−2
A+B=3
−4B+C=−9
−4B−3C=−5
A+B=3
−4B+C=−9
−4C=4
C = −1
−4B −1=−9 , −4B = −8
B=2
A+2=3
A = 1
| 1 | | 2 | | 1 | | 3x2−3x−2 | |
| + |
| − |
| = |
| |
| x−3 | | x+1 | | (x+1)2 | | (x−3)(x+1)2 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | |
f(x)=x2+ |
| + |
| − |
| |
| | x−3 | | x+1 | | (x+1)2 | |
18 lis 08:30
Mariusz:
Jak widać można było rozkładać funkcję na sumę ułamków prostych tak jak podała Mila:
ale nie chciało mi się zgadywać bo jeśli nie mamy podane że pierwiastki mają być wymierne
sposób ten może nie być skuteczny
18 lis 09:55
Ols: za późno, potrzebne było na wczoraj
18 lis 11:37
Mila:
Trzeba było się zainteresować , gdy miałeś rozwiązany przykład (a).
18 lis 14:42
dan123: f(x)=x5+x4−8/x3−4x
10 lis 22:37