Równanie
pheri: √xx=x√x
Określamy dziedzinę: x∊D=(0;+∞)
√xx=x√x /2 (możemy podnieść, ponieważ obie strony równania są dodatnie)
xx=x2√x
x=2√x /2
x2=4x
x2−4x=0
x(x−4)=0
x=0∉D v x=4∊D
x∊{4}
Pytanie czy moje rozwiązanie jest poprawne i pytanie jak algebraicznie wykazać, że rozwiązaniem
również jest liczba 1?
16 lis 15:31
ICSP: Funkcja f(x) = xx nie jest funkcją różnowartościową.
xx = x2√x
exln(x) = e2√xln(x)
xln(x) = 2√xln(x)
ln(x) = 0 v x = 2√x
16 lis 15:38
pheri: O czym dokładnie mówi nam fakt, że nie jest różnowartościowa?
16 lis 15:52
Blee:
f(x) = xx = eln (xx) = ex*lnx
g(x) = x*lnx
g' = lnx + 1 −> g' = 0 ⇔ x = e−1 <−−− minimum lokalne
w takim razie g(x) nie jest różnowartościowa ... więc f(x) nie będzie różnowartościowa
16 lis 16:32
Adamm:
To że jest różnowartościowa o niczym nam nie mówi.
ICSP ma na myśli to, że f(x) = ax jest różnowartościowa tylko dla a≠1
16 lis 17:04
nieznajomy : Dzięki Adamm za wytłumaczenie, wszystko jasne, dzięki za pomoc
16 lis 17:12