Szereg
Tomek: ∑n k=1 1/3√n3+2n2+k
Oblicz granice podanego ciągu
16 lis 12:56
Blee:
Granicę podanego ciągu
![](emots/2/pytajnik.gif)
Podałeś szereg i to w dodatku szereg skończony
16 lis 12:59
Tomek: Takie było polecenie
16 lis 13:01
Blee:
czyli masz obliczyć:
lim
n−>∞ ∑
k=1n 1/
3√n3 + 2n2 + k
16 lis 13:03
Adamm:
3√n3+2n2+k ≥
3√n3+k
⇒
| 1 | | 1 | | 1 | |
lim sup ∑k=1n |
| ≤ lim |
| ∑k=1n |
| = |
| 3√n3+2n2+k | | n | | 3√1+k3/n3 | |
= ∫
12 x
−1/3 dx = (3/2)(2
2/3−1)
16 lis 13:46
Adamm:
ah. Błąd.
suma ≥ U{n}{
3√n3+3n2 → 1
oraz
16 lis 14:00