Rekurencyjny ciąg
Nadine: Zbadaj zbieżność ciągu określonego rekurencyjnie:
xn+1=3xn +1 / 5xn − 1
x1 > 1/5
16 lis 11:33
jc: Czy nie brakuje nawiasów?
16 lis 11:47
16 lis 11:47
Nadine: Tak jak napisał Adamm
16 lis 11:48
jc: Nadine, tak trudno było napisać xn+1=(3xn + 1)/(5xn − 1) ?
16 lis 12:03
Nadine: Jak trudno jest być miłym, a nie dupkiem
16 lis 12:07
Adamm:
| | 3x+1 | |
na rysunku f(x) = |
| |
| | 5x−1 | |
Jeśli x>1/5, to f(x)>3/5.
A jeśli x>3/5, to 7/5>f(x)>3/5
Za to jeśli 7/5>x>3/5, to 7/5>f(x)>13/15
czyli dla n≥4 mamy 7/5>x
n>13/15
wtedy (5x−1)(5y−1) > (13/3−1)(13/3−1) ≥ 11, i mamy
| | x−y | | 8 | |
|f(x)−f(y)| = 8 | |
| | ≤ |
| |x−y|. |
| | (5x−1)(5y−1) | | 11 | |
Z tw. Banacha, ciąg jest zbieżny do punktu stałego f (ograniczonej do [13/15, 7/5]), czyli
do 1.
16 lis 12:17
6latek: Nadine
Jestes bardzo niegrzeczna a takie zachowanie nie przystoi badz co badz doroslej juz kobiecie .
16 lis 12:20
6latek: czy tak trudno zrozumiec ze ten zapisac mozna zrozumiec tak
I ktos sie potem oliczy niepotrzebnie ? .Tak ze trzeba byc dupkiem zeby tak odpisac
jc
16 lis 12:25
jc: Dzień dobry 6latku
16 lis 12:33
6latek: Dzień dobry
jc 
Staram sie teraz rozwiązywac zadania z kombinatoryki .
16 lis 12:37
Nadine: A wy niekulturalni, a takie zachowanie też nie przystoi, bo można coś napisać,a napisać.
Można czasem pomyśleć jak zdanie które pisze wygląda dla osoby czytającej
16 lis 12:46
Jerzy:
Mam pytanie @Nadin. Jaka jest dziedzina funkcji: f(x) = 1/x + 1 ?
16 lis 12:49
Blee:
W którym momencie jc był niekulturalny? Bo śmiał Ci zwrócić uwagę?
Ciesz się, że to był on a nie ja −−− bo ja z pewnością zachowałbym się niekulturalnie.
Co za rozpieszczony bachor. .... Tak − TY jesteś rozpieszczonym bachorem nauczonym, że wszystko
jest Ci podane na złotej tacy, a Ty jesteś pępkiem świata.
Więc TY się zastanów co piszesz i w jaki sposób, niekulturalna istoto.
16 lis 12:51
PW: Panowie, dajcie spokój mądrej studentce, która pomagających uważa za dupków.
Niech se studiuje (samodzielnie). Byle potem nie uczyła dzieci.
16 lis 12:59
Blee:
Swoją drogą −−− w ostatnich dniach sporo tego typu zadań było −−− czy obecnie na studiach tego
typu zadania są 'standardem' (przyznam się, że ja osobiście się z takimi zadaniami na studiach
raczej nie spotkałem − a szkoda).
16 lis 13:00
Jerzy:
Zadałem pytanie w sposób kulturalny,jak mniemam.
16 lis 13:01