matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
spike:
Promien okręgu jest równy 10.Jaką długość ma łuk tego okręgu, odpowiadający kątowi o mierze 50*
18 lis 16:44
dede:
50
0
/ 360
0
= 5/9 cały obwód = 2πr= 20π więc dług. łuku jest 20π * 5/9= 25/9 *π
18 lis 16:56