suma rozwiązań
Marta:
Oblicz sumę rozwiązań równania x2−2x+1=0.
Suma jest 2 czy 1?
15 lis 14:52
piotr: 1+1 = 2
15 lis 14:54
Marta:
a dlaczego 1+1?
15 lis 14:55
Marta: skoro rozwiązaniem równania jest liczba 1
15 lis 14:56
PW: Równanie jest równoważne równaniu
(x−1)2 = 0,
które ma tylko jedno rozwiązanie: x = 1.
Kto twierdzi inaczej, ten myli rozwiązania równania z pierwiastkami wielomianu.
15 lis 14:58
Marta:
No właśnie mam zadania z funkcji kwadratowej i w podręczniku pytają o sumę rozwiązań i przy
wzorach Viete'a sumują to jakie dwie liczby
15 lis 15:00
Marta:
W różnych książkach, różnie, jak to w takim razie robić na maturze?
15 lis 15:00
Adamm:
Na maturze nie powinno być takich problemów, starają się tam takich rzeczy unikać.
15 lis 15:05
6latek: CKE ppowinno ten problem rozwiazac doglegbnie
To samo dotyczyczy tego czy Δ≥0 czy Δ>0 jesli sa pierwiastki rownania kwadratowego bez dopisku
rozne
ja wczesniej pisalem Δ>0 .Potem mi napisano ze powinno byc Δ≥0
Ostatnio Eta napisala mi zebym nie macil dziewczynie w glowie bo powinno byc Δ>0
15 lis 15:40
15 lis 15:49
6latek: dzien dobry
PW 
Nawet w Kurczab Swida pisza Δ≥0
15 lis 16:14
ABC:
z pewnych względów jest korzystnie uważać że ta suma wynosi 2 (ciągła zależność sumy
pierwiastków od wspołczynników) ale nie chcę dziesiąty raz tej dyskusji zaczynać
15 lis 16:19
Adamm:
@ABC
to by miało sens gdyby treść pytała o sumę pierwiastków trójmianu
ale tak nie jest
15 lis 16:30
15 lis 16:48