Dowód wzoru na wyraz ciągu
spr: a
1=a
2=1 2a
n+2 = 2a
n{n+1} + a
n n = 1,2,3...
Wykaż, że:
| | 1+√3 | | 1−√3 | |
an = 13[( |
| )n − ( |
| )n] |
| | 2 | | 2 | |
Obliczyć
n√an
Nie wiem, czy powinienem indukcyjnie wykazać wzór na wyraz, czy można znaleźć prostsze
rozwiązanie? Jak zabrać się za granicę?
15 lis 13:01
Adamm:
indukcja jest tutaj bardzo prosta
jeśli chodzi o granicę
zatem
więc
15 lis 13:51
spr: Adamm, nie rozumiem Twojego sposobu myślenia.
15 lis 14:03
spr: | | 1+√3 | |
Dlaczego wybrałeś ( |
| )n? |
| | 2 | |
Nie rozumiem Twojej analizy w przejściu do ostatecznego wniosku. Nie rozumiem powiązania
drugiego i trzeciego równania.
15 lis 14:05
Adamm:
Skoro b
n*c → 1
to i musi być
b
n → c
−1
bo
b
n = c
−1*(b
n*c) → c
−1
15 lis 15:03