Premutacje bez powtorzeń
6latek: Spotkało się 10 osób
Ile jest sposobów zajęcia miejsc przy okrągłym stole przez te osoby ?
Założmy że wszystkie osoby usiadły przy stole
Rozwiażazanie tego zadania zależy od sprecyzowania jakie dwa rozmieszczenia przy stole uznamy
za rozne
Możliwe są dwa przypadki
A) Conajmniej dwie osoby będą siedziały na innych krzesłach .
Takich ustawień jest tyle ile ustawień 10 osób w szeregu czyli 10!
B) Conajmniej jedna osoba zmieniła swoich sąsiadów (oznacza to np., że jeżeli wszyscy przesiąda
sie o jedno miejsce w prawo to każdy siedzi na innym krześle , a mimo tego nie otrzymujemy
nowego rozmieszcenia osób przy stole)
Wówczas rozwiazaniem zadania jest liczba 9! Uzasadnij to dokładnie
Są to permutacje bez powtorzeń
15 lis 12:10
Blee:
Ale co należy konkretnie uzasadnić
15 lis 12:15
6latek:

To jedno z mozliwych ustawien
narysowalem dla 5 osob
15 lis 12:15
6latek: Ze wowczas rozwiazaniem zadania jest 9! a nie 10!
To jest z ksiazki Kurczab Swida klasa 3
15 lis 12:16
Blee:
(A) krzesła ponumerowane ... dlatego mamy 10! możliwości ustawienia
(B) krzesła NIE SĄ ponumerowane dlatego każde przesunięcie sekwencji (abcdefghij) oznacza to
samo
, więc wynik z (A) należy podzielić przez 10 ... więc otrzymujesz 9! możliwości
15 lis 12:17
6latek: Wlasnie ja to B) nie rozumiem
Dlaczego mam podzielic przez 10 (tutaj bo 10 osob)
15 lis 12:19
Blee:
Inna możliwość 'rozumowania'
(B) krzesła nie są ponumerowane ... więc pierwsza osoba siada na dowolnym krześle na 1 SPOSÓB
(bo wszystkie krzesła są dokładnie takie same). Gdy już usiadł to sytuacja przy stole się
zmienia −−− ta osoba staje się 'punktem odniesienia' względem pozostałych krzeseł (np. krzesło
X to trzecie krzesło na 'na lewo' od siedzącego), więc następny człowiek ma do wyboru 9
możliwości (bo każde krzesło stało się 'wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju względem pierwszego
siedzącego' ).
I stąd masz 1*9! = 9!
15 lis 12:19
6latek: Na razie dziękuje . Zobaczymy jak pójda zadania .
15 lis 12:24
Jerzy:
Wyobraż sobie,że 12:15 przecinasz lewy okrag i prostujes go w odcinek i niech to bedzie ławka.
Na tej ławce mozesz posadzić 5 osób na 5! sposobów.
No ale masz 5 mozliwosci przeciecia tego okregu , więc powstałe prmutacje liczysz
pieciokrotnie,
| | 5! | |
czyli musisz 5! podzielis przez 5 , a stąd: |
| = 4! |
| | 5 | |
Jesli zatem krzesła nie są numerowane, to n osob przy stole rozmieszczasz na (n − 1)! sposobów.
Jesli są ponumerowane, to daną permutację mozesz "obrócić" wokół stołu 5 razy, czyli4!*5 = 5!
15 lis 12:28
6latek: Dziękuje Ci bardzo
Jerzy
15 lis 12:55