Asymptoty
Michał: Czy funkcja 2
|x−3| −1 ma asymptoty?
Nie do końca rozumiem czy funkcja może przeciąć asymptoty, a jeśli może to tutaj przecina ją w
punkcie x=3
Proszę, czy może mi to ktoś wytłumaczyć?
Dziękuję i pozdrawiam
15 lis 01:16
konrad: nie ma asymptoty
15 lis 02:05
Michał: Dlaczego?
15 lis 07:22
Bleee:
Dla x=3 nie ma asymptoty.
Asymptota pionowa może być jedynie tam gdzie nie jest określona (w punktach nie należących do
dziedziny funkcji)
Np. f(x) = 1/x ma asymptoty pionowa w x=0, g(x) = √x nie ma nigdzie asymptoty pionowej
15 lis 09:22
Bleee:
Jaka jest dziedziną Twojej funkcji?
A co do samego pytania − funkcja może 'przecinac" asymptote pozioma bądź ukosna.
15 lis 09:24
Michał: Dziedziną funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych.
15 lis 10:51
Michał: Wkradł się błąd, chodziło mi o asymptotę y=0
15 lis 10:52
Blee:
bzdura −−− nie ma asymptoty poziomej y=0
nie ma żadnej poziomej
gdyby f(x) = 2x−3 − 1 to by była pozioma (w x−> −∞) ale wtedy y = −1
15 lis 10:54
Michał: Dziękuję bardzo!
15 lis 10:55
Blee:
a co do Twojego oryginalnego pytania
| | sin x | |
f(x) = |
| ; Df = R/{0} będzie posiadał asymptotę poziomą y=0 (zarówno w −∞ jak i w |
| | x | |
+
∞), a sam wykres funkcji nieskończenie wiele razy będzie 'przecinał' tą asymptotę
15 lis 10:58