Granica ciągu
GraniczęZCudem: Sprawdź, czy zbieżny ciąg:
a1=b an+1 = 2 − 34an dla n≥2
gdzie b≥ 12. Jeżeli zbieżny − znajdź granicę.
14 lis 22:51
Blee:
szybko się wziąłeś za 'naukę' ... kiedy koło ? Jutro ?
14 lis 23:17
GraniczęZCudem: Z naukę wziąłem się trochej wcześniej, jednak przyznam, że wczoraj już nieprzytomnie po kilku
godzinach zacząłem publikować na forum nawet najprostsze przykłady. Przepraszam za delikatny
śmietnik.
Ale, wracając do rozwiązania:
dla a
1 = 1/2 −−> a
2 = 1/2 stały zbieżny
dla a
1 ∊ (1/2, 1) rosnący
Teraz, proszę Państwa − problemy:
4g
2 = 8g − 3
g
1 = 1/2
g
2 = 3/2
Co oznacza, że ciąg nie jest monotoniczny, ale jest zbieżny
Policzyłbym pochodną z wzoru n a
n+1, otrzymuję jednak f'(a) = 3/4 i nie wiem, co zrobić ze
swoim życiem teraz. Chciałem sprawdzić, czy g znajduje się w określonym przedziale, jednak
przegrałem. Prosiłbym o wskazówki. Może uznać a
n = b
n + g
1 lub + g
2? Tylko jak wówczas
działać?
15 lis 12:08
Blee:
nie
skoro
g1 = 1/2
g2 = 3/2
to:
1) dla b∊(1/2 , 3/2) ciąg zapewne będzie zbieżny (do g1 lub g2 .... będzie do g2)
2) dla b = 3/2 znowu będzie ciąg stały (sprawdź
3) dla b > 3/2 na 99.9% będzie rozbieżny do +∞
15 lis 12:13
GraniczęZCudem: Jak udowodnić rozbieżność? Chyba najlepiej przez sprzeczność, tylko − którym sposobem?
15 lis 12:19
Blee:
najlepiej najpierw podstaw różne b i zobacz jak się będą 'zachowywać' pierwsze wyrazy ciągu,
np.
a
1 = 100
| | 3 | | 3 | |
a4 ≈ 2 − |
| ≈ 2 − |
| = 3/2 |
| | 6,5 | | 6 | |
jak widzisz ... jednak ciąg będzie (w tym przypadku) zbieżny do g
2 = 3/2 co widzimy że
następuje bardzo szybko
15 lis 12:25
Blee:
tak naprawdę dla a1 −> ∞ będziemy mieli a2 −> 2
15 lis 12:30
Blee:
i wtedy dobrze by było tylko pokazać monotoniczność tego ciągu dla b>3/2 ... bo wtedy mamy
zbieżność 'jak na dłoni'
15 lis 12:32
GraniczęZCudem: Ech... Chciałem obliczyć a
n+1−a
n, jednak nie ta bajka.
a
n = b
n + 2/3
| | 3 | |
bn+1 − bn = 2 − |
| − (bn+1) −−>oznaczmy różnicę jako bs |
| | 4*(bn+1) | |
a
n>g−ε
b
n = g−d d<ε
b
n+1 = b
n + b
s −−−> podstawiamy b
n=g−d
Będziemy dążyć do oszacowania |b
n+1| < (stała<0)|b
n|
Nie jestem tylko pewien, czy potrafiłbym poprawnie wyznaczyć stałą.
Inne pomysły?
15 lis 12:53
jc: Dla 1/2< a1 < 3/2, ciąg an jest rosnący i ograniczony z góry przez 3/2.
Dla a1=3/2 ciąg jest stały. Dla a1 > 3/2 ciąg jest malejący i ograniczony z dołu przez 3/2.
Dla a1 = 1/2 ciąg jest stały. Dla mniejszych a1 ciąg jest rozbieżny.
Piszę z pamięci, więc może coś mylę.
15 lis 20:05
Blee:
badamy funkcję:
| | 3 | |
g(a) = 2 − |
| −a = f(a) − a |
| | 4a | |
(czyli robimy to samo co w przypadku wyznaczania granicy)
łatwo wykazać, że dla a > 3/2 mamy g(a) < 0 (czyli f(a) < a ... czyli a
n+1 < a
n ; jeżeli
a
n > 3/2)
związku z tym jeżeli a
1 > 3/2 to a
1 > a
2 > a
3 > a
4 > ..... > a
k > 3/2
teraz warto by było pokazać, że jeżeli a
1 > 3/2 to nie istnieje taki k, że a
k > 3/2 oraz
a
k+1 < 3/2
niech a
k = 3/2 + ε (ε>0), wtedy
| | 3 | | 3 | | 3 | |
ak+1 = 2 − |
| (*) > 2 − |
| = |
| |
| | 6 + 4ε | | 6 | | 2 | |
(*)
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
6+4ε > 6 (dla ε > 0) ⇔ |
| < |
| ⇔ − |
| > − |
| ⇔ |
| | 6+4ε | | 6 | | 6+4ε | | 6 | |
no to wykazaliśmy ograniczoność i monotoniczność ciągu dla a
1 > 3/2
15 lis 20:25
jc: Dla a1<1/2 jest inaczej niż napisałem. Myślę, że pomijając pewną (może nieskończoną)
liczbę wartości, dla których ciąg jest źle określony, otrzymamy ciąg zbieżny.
0 →katastrofa
1/4 →−1 →11/4 i mamy ciąg zbieżny
3/8 →0 → awaria
−1 →11/4 to już było, ciąg zbieżny
15 lis 20:42
Bleee:
jc i dlatego w zadaniu jest podane że a1 ≥ 1/2
Obawiam się że będzie nieskończenie wiele takich a1 dla których będzie katastrofa.
Teraz szukasz takiego a1 aby a2 = 3/8 później krok dalej, itd. itp.
Jednocześnie należy zauważy że jeżeli an < 0 to an+1 > 2 więc wskakujemy wyciąg malejąco,
zbiezny do 3/2
15 lis 21:39
jc: Ciąg zabronionych wartości a
1 opisany jest wzorem:
Mamy kolejno: 0, 3/8, 6/13, 39/80, 60/121, ...
15 lis 21:50