asd
asd: Rozwiąż nierownóść pierwiastkową
√3x+1 − √x−1 = 2
14 lis 22:22
ABC:
gdzie tu masz nierówność?
14 lis 22:24
as:
x=1 lub x=5
14 lis 22:37
jc: Dwa rozwiązania można znaleźć podstawiając małe liczby naturalne: 1 i 5.
Czy mamy coś więcej? Równanie prowadzi do równania kwadratowego,
więc więcej nie znajdziemy.
W przypadku √5x+1−√3x−5=2
bez rachunków nie da rady.
14 lis 22:38
as:
Do zad jc
bez rachunków
x=3 lub x=7
14 lis 22:45
salamandra: √3x+1−
√x−1 = 2
√3x+1 = 2 +
√x+1 (podnosimy obie strony do kwadratu)
3x+1 = 4 + 4
√x−1+x−1
3x+1 = 3+4
√x−1+x
−4
√x−1 = 3+x−3x−1
−4
√x−1 = 2−2x /

−2)
2
√x−1 = −1+x /
2
4(x−1) = (x−1)
2
4x−4= x
2−2x+1
0= x
2−6x+5
x1= 1, x2=5
14 lis 22:53
jc: Ojej, a myślałem, że to przypadkowe równanie

Ale za to będę miał ładny przykład na sprawdzian.
14 lis 22:53
salamandra: niech ma, bo mu żyłka pęknie
14 lis 22:53
jc: Salamandra, na koniec dobrze sprawdzić, że otrzymane liczby spełniają oryginalne równanie
(może tylko jedna lub żadna). Taki sposób nazywa się analizą starożytnych.
14 lis 22:55
salamandra: A dlaczego miałyby nie spełniać? Czyli np. gdy jakiś wielomian stopnia załóżmy czwartego
rozbijamy na jakieś równania kwadratowe, to też wypadałoby sprawdzić czy spełniają oryginalne
równanie?
Albo przykład takiego równania, gdzie by nie spełniło?
Pytam, bo szczerze nigdy nie słyszałem o takiej analizie, sam jestem uczniem 4 klasy technikum
14 lis 22:59
Pan Kalafior:
Bo x = y to x2 =y2, ale niekoniecznie odwrotnie.
14 lis 23:03
ABC:
oho czyściciel zadziałał
√2x2−1=x
2x
2−1=x
2
x
2=1
x=−1 lub x=1 ale x=−1 nie spełnia wyjściowego
14 lis 23:03
Mila:
Nie napisałeś zastrzeżeń, więc wtedy sprawdzamy.
14 lis 23:04
salamandra: Aha, po prostu musiałbym napisać, że
| | −1 | |
x nie może być mniejszy od |
| oraz x nie może być mniejszy od 1, więc |
| | 3 | |
x nie może być mniejszy od 1.
Podobnie jak w wyrażeniach wymiernych, gdzie wyznaczamy dziedzinę (żeby mianownik nie był
zerem)?
14 lis 23:07
Mila:
i
x−1≥0⇔x≥1
stąd
x≥1
14 lis 23:09
salamandra: No tak, w zasadzie to samo co powiedziałem, tylko ja założyłem że pierwiastek nie może być
mniejszy od zera
14 lis 23:10
jc: Zamiast zamiast:
x jest rozwiązaniem A ⇔ x jest rozwiązaniem B ⇔ ... ⇔ x=a lub x=b lub x=c
mamy
x jest rozwiązaniem A ⇒ x jest rozwiązaniem B ⇒ ... ⇒ x =a lub x=b lub x=c lub x=d
Sprawdzamy i np. d nie jest rozwiązaniem A.
Tak często jest łatwiej, szczególnie gdy chcemy podnosić do kwadratu,
gdy mamy pierwiastki i nie chcemy cały czas pamiętać o założeniach, ....
14 lis 23:13
Mila:
Zauważyłam, że
salamandra robi postępy. Kilka ładnych rozwiązań widziałam

W której jesteś klasie?
14 lis 23:35
Adamm: 4 Milu, na górze jest napisane
14 lis 23:46