trygonometria
Myszka: Wyznacz zbiór wszystkich α∊( 0 st.,180 st,), dla których funkcja f(x)=(2sinα−1)x+2sinα− √3.
− jest stała,
− do wykresu tej funkcji należy punkt O=(0,0).
Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak rozpocząć rozwiązywanie tych punktów?
14 lis 21:59
Mila:
f(x)=(2sinα−1)x+2sinα− √3
a) 2sinα−1=0
| | π | | 5π | |
f(x)=1−√3− funkcja stała dla α= |
| lub α= |
| |
| | 6 | | 6 | |
b)
f(0)=0⇔
(2sinα−1)*0+2sinα−
√3=0
| | √3 | | √3 | |
f(x)=(2* |
| −1)x+2* |
| −√3 |
| | 2 | | 2 | |
f(x)=(√3−1)x
===============
14 lis 22:20