potęgi i pierwiastki
Burczyk: √2x*
√3x=6
x−30
Nie mam pomysłu
14 lis 21:46
Burczyk: ok, już wpadłem na pomysł. Nie kłopoczcie się
14 lis 21:47
Blee:
√2x*√3x = 6x/2 = 6x − 30
więc masz:
6x − 6x/2 − 30 = 0
podstawienie t = 6x/2 ; t > 0
t2 − t − 30 = 0
(t−6)(t+5) = 0
czyli 6x/2 = 6 −> x = 2
sprawdzamy:
√62 = 6 = 36 − 30 = 62 − 30
taaaaaarrrrrrrrrraaaaaaaaa
14 lis 21:50
Blee:
za późno
14 lis 21:50
Burczyk: Wybacz, ale wpadłem na to dosłownie kilka sekund po opublikowaniu postu. Niemniej dzięki
14 lis 21:50