Oblicz boki trójkąta trójkąta prostokątnego wpisanego w okrąg
Ania: Wiedząc,że pole trójkąta=24,a promień okręgu = 5
Próbowałam robić parę razy,ale zostaję na funkcji kwadratowej
14 lis 21:42
Blee:
to pokaż jak robisz
14 lis 21:43
Blee:
1) jeżeli trójkąt prostokątny jest WPISANY w okrąg to jaka jest zależność pomiędzy promieniem a
jednym (którym) z jego boków?
2) tworzysz układ równań z niewiadomymi a,b (gdzie a i b to długości przyprostokątnych). Jedno
równanie to wzór na pole, drugie to tw. Pitagorasa
3) rozwiązujesz
14 lis 21:45
Mila:

r=5
a
2+b
2=10
2
(a+b)
2−2ab=100
(a+b)
2−2*48=100
(a+b)
2=196
a+b=14 i a*b=48
a=6, b=8 lub a=8 i b=6
14 lis 21:55
Ania: dziękuje
14 lis 21:59