Dowód nierówności
Kreślnik: Załóżmy, że S
k jest ciągiem liczb rzeczywistych nieujemnych, s
1≤1 i dla każdego k≥1 spełniona
jest nierówność:
S
k+1≤2k+3∑
k j=1 s
j
Udowodnij, że S
k < 7
k dla wszystkich k naturalnych.
Wskazówka:
2k < 1+2k <(1+2)
k na mocy nierówności Bernoulliego.
Pomocy! Co to ma być
14 lis 21:32
Blee:
s2 ≤ 2*1 + 3a1 = 2 + 3a1 ≤ 5 < 72
s3 ≤ 2*2 + 3(a1 + a2) = 4 + 3(2 + 4a1) ≤ 4 + 18 = 22 < 73
s4 ≤ 2*3 + 3(a1 + a2 + a3) ≤ 2*3 + 3(7 + 72 + 73) ≤ (1+2)3 + 7*7 + 6*72 + 5*73 ≤
≤ 73 + 72 + 6*72 + 5*73 = 74
możesz to zrobić indukcyjnie (pokazałem Ci na przykładzie s4 jak to możesz szacować)
14 lis 21:43
Kreślnik: Blee, jak wyznaczyłeś wyrazy ciągu? Czy mógłbyś dokładniej wyjaśnić?
14 lis 21:48
Blee:
ja nie wyznaczam DOKŁADNYCH wartości wyrazów ciągu ... zauważ, że masz tutaj NIERÓWNOŚCI
14 lis 21:50
Blee:
1) wiem, że a1 ≤ 1
2) s2 ≤ 2*1 + 3∑j=11 sj = 2*1 + 3*a1 = 2 + 3a1 ≤ 2 + 3*1 = 5 < 72 = 7k
14 lis 21:52