funkcja odwrotna wykres
hehead: Narysuj wykres funkcji odwrotnej f(x)=3√(x+1)
14 lis 20:23
PW: Wykres funkcji f to pary
(x, f(x)), x∊Df.
Wykres funkcji odwrotnej to "te same pary z zamienioną kolejnościąi".
Zamianę współrzędnych (a, b) na (b, a) realizuje symetria względem prostej o równaniu y = x.
14 lis 20:53
hehead: Dobrze, a czy jesli podniose to do kwadratu, to czy powstanie tam wartosc bezwzgledna jesli
wiem ze calosc pod pierwiastkiem bedzie dodatnia?
14 lis 21:59
PW: Wymyślasz. Pytałeś o wykres funkcji odwrotnej − odpowiedziałem.
A po co chcesz podnosić do kwadratu? Jeżeli pytasz, czy
(√u)2 = |u|, to odpowiadam: TAK, ale skoro istnieje √u, to musi być u≥0, a więc nie ma
sensu pisać |u|, bo to to samo co u.
14 lis 23:59
Adamm:
Naszło mnie takie pytanie. Skoro funkcje utożsamiamy z wykresami, a pary to funkcje
zwracające pierwszy lub drugi element, to czy te definicje nie są jakieś rekurencyjne?
15 lis 00:06
Blee:
a jak chcesz 'szybko' narysować funkcję odwrotną to rysujesz f(x) ... rysujesz prosta y=x
odbijasz symetrycznie względem tej prostej funkcje f(x) i ... gotowe ... masz wykres funkcji
f−1(x)
15 lis 00:07
PW: A, rozumiem − chcesz podnieść do kwadratu, żeby wyliczyć jakim wzorem jest określona funkcja
f−1. Ale w zadaniu nie ma takiego polecenia − masz podany wykres funkcji f i na jego
podstawie narysować wykres funkcji f−1. Nic nie trzeba wyliczać, ino narysować korzystając
z własności podanej o 20:53.
15 lis 00:11
Adamm:
Już wiem o co chodzi. Pary uporządkowane się definiuje za pomocą zbiorów,
a dopiero bardziej ogólne iloczyny kartezjańskie się definiuje jako funkcje.
15 lis 00:27