Podzielność
Kreślnik: Wykaż, że n3+5n podzielna przez 6
Indukcyjnie sprawdzam, że prawdziwe dla n=1
Gdy próbuję (n+1)3+5(n+1), uzyskuję niebyt satysfakcjonujący wynik.
(n+1)3+5(n+1) = ... = 2n3 + (n3+5n) + 3n + 6 −−− zajmuję się 2n3 i 3 n, by wykazać
podzielność przez 6
2n3 + 3n + 3n + 2n + 2n − 6n − n = 2(n3+5) − 6n −n
Cóż uczynić z samotnym n? Inne sposoby?
14 lis 20:20
Adamm:
Z tw. Eulera
n3 ≡ n (mod 6)
więc
n3+5n ≡ 6n ≡ 0 (mod 6)
14 lis 20:23
Pytający:
(n+1)
3+5(n+1)=...
Tylko jak Ci mogło tam wyjść 2n
3? Wymnóż jeszcze raz.
14 lis 20:27
Eta:
L=n(n2+5)=n[(n2−1)+6] = (n−1)n(n+1)+6n = 6 t
14 lis 20:30
jc:
| | | |
n3+5n = (n+1)n(n−1) + 6n = 6[ | + n] |
| | |
14 lis 20:31
Kreślnik: Pytający: wyszło 3n3, jednak rozdzieliłem, by skorzystać z założenia.
14 lis 20:46
Kreślnik: Eta, chwalę błyskotliwą prostotę Twoich rozwiązań. Dziękuję wszystkim za zaangażowanie!
14 lis 20:49
ABC:

tutaj każdy ma 10 nicków można się w tym zagubić
14 lis 21:03
Pytający:
Kreślnik, 3n
3 też nie powinno Ci wyjść.
14 lis 21:22
ABC:
Eta musisz opracować program naprawczy dla tego forum i oddzielić ziarno od plew
14 lis 21:23
PW: Widzę, że zaiskrzyło...
14 lis 21:25
Kreślnik: Istotnie, Pytający. Nie dostrzegam 3n3 również w swoich notatkach. Cieszę się, że przywróciłeś
merytoryczny ton dyskusji. xD
14 lis 21:25
ABC:
Ja tam proponuję herbatkę z prądem
14 lis 21:59
Kreślnik: Najbardziej rozbudowany wątek, który kiedykolwiek założyłem. Czuję, że przyczyniam się do
rozwoju e−społeczności.
14 lis 22:01
ABC:
ja inne forum pożegnałem na 7 lat jak się wkurzyłem na moderatora... lecz w końcu wróciłem
14 lis 23:06