Trygonometria
Patryk: Witam,
Mam pytanie dotyczące rozwiązywania równań trygonometrycznych w przedziale.
| | pi | | √3 | |
Powiedzmy, że mam do obliczenia sin(x+ |
| ) = |
| w przedziale <0;2pi> |
| | 3 | | 2 | |
I w tym przypadku nie zmieniam dziedziny, prawda? Przy określaniu rozwiązań tego równania
dziedziną będzie <0;2pi>?
| | √3 | |
Natomiast gdyby był przypadek sin2x = |
| , wtedy dziedziną by było: <0; 4pi>, zgadza |
| | 2 | |
się? Zmieniamy dziedzinę wtedy gdy kąt mamy wyrażony jako iloczyn albo iloraz?
14 lis 19:43
konrad: a dlaczego <0; 4pi> ? dziedziną jest x∊R
14 lis 19:48
Patryk: | | √3 | |
W poleceniu było żeby rozwiązać sin2x = |
| w przedziale <0; 2pi>, ale że jest 2x to |
| | 2 | |
dziedzina się poszerzy prawda?
14 lis 19:51
Pytający:
Znaczy masz znaleźć takie rozwiązania tego równania, że x∊<0, 2π>. I nie ma co
przekombinowywać.
14 lis 19:53
Patryk: No tak, ale w równaniu mam podwojony kąt czyli z <0; 2pi> zrobi się <0; 4pi>?
14 lis 19:54
nieznajomy : nie, dziedzina zostaje taka sama
podstawiasz wtedy pod 2x=t i rozwiązujesz to równanie dla t, potem pod t podstawiasz z powrotem
2x i dzielisz przez 2
a dziedzina ciągle pozostaje taka sama
14 lis 19:57
Pytający:
Nie rozumiem, co masz na myśli.
Musisz rozwiązać równanie:
| | √3 | |
sin(2x)= |
| dla x∊<0, 2π>. |
| | 2 | |
Jeśli Ci tak wygodniej, to możesz sobie zrobić podstawienie t=2x i wtedy musisz rozwiązać
równanie:
| | √3 | |
sin(t)= |
| dla t=2x∊<0, 4π>. |
| | 2 | |
| | t | |
A wynik otrzymasz "cofając podstawienie", czyli x= |
| . |
| | 2 | |
14 lis 20:00
Pytający:
Znaczy skoro x∊<0, 2π>, to oczywiście 2x∊<0, 4π>, to się zgadza.
14 lis 20:01
Patryk: | | pi | |
O to mi chodziło  natomiast gdyby w tym przypadku zamiast 2x było x+ |
| to dziedzina |
| | 3 | |
zostaje ta sama <0; 2pi>?
14 lis 20:06
Pytający:
| | π | | π | | 7π | |
x∊<0, 2π> ⇒ (x+ |
| )∊< |
| , |
| > |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
14 lis 20:16
Mila:
Możesz rozwiązywać tak:
| | π | | π | | π | | 2π | |
x+ |
| = |
| +2kπ lub x+ |
| = |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | |
x=2kπ lub x= |
| +2kπ i x∊<0,2π> |
| | 3 | |
k=0
k=1
x=2π
================
2) W podobny sposób rozwiązujemy:
| | π | | 2π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ i x∊<0,2π> |
| | 3 | | 3 | |
k=0
k=1
k=2
14 lis 20:19