Zadanie
student:
Zastanawia mnie jedna rzecz odnośnie iloczynu skalarnego
Dla przykładu 2 wektory:
a↑ = 2i + 3j
b↑ = −1i +2j
a↑◯b↑ = 2i◯(−1)i + 2i◯2j + 3j◯(−1)i + 3j◯2j
ostatni składnik: 3j◯2j
wartość pierwszego wersora 3, drugiego 2
żaden ∡ między nimi nie występuje, cos(0) = 1
więc 3j◯2j = 3*2 = 6
pierwszy składnik: 2i◯(−1)i
wartość pierwszego wersora 2, drugiego |−1| = 1
2 wersory tego samego kierunku ale o przeciwnym zwrocie,
∡ między nimi powinien wynosić π w konsekwencji czego dla cos(π) = −1
wynikiem będzie |2|*|−1|*(−1) = 2,
co jest nieprawdą
Czy to jest jakaś konwencja, że dla każdej pary wersorów, posiadających ten sam kierunek
( niezależnie od zwrotu ), to kąt między nimi zawsze będzie wynosić 0?
Przyjęło się tak na poczet prawidłowości wzoru?
14 lis 19:24
Pytający:
|2|*|−1|*(−1) = −2
14 lis 19:45
student:
Zjadło minusa
14 lis 19:49
Pytający:
Znaczy jednak wszystko się zgadza?
14 lis 20:09
Adamm:
Jak wolisz to może wynosić 2π lub 4π lub ...
14 lis 20:19
student:
Innymi słowy,
∡ między wektorami wynoszący π nie istnieje dla iloczynu skalarnego?
14 lis 20:27
Adamm: excuse me?
14 lis 20:28
student:

Inaczej...
Jaki jest kąt w 1 i 2 przypadku?
14 lis 20:38
student:
To jak to w końcu jest,
w drugim π czy 0?
14 lis 20:50
Adamm: π
14 lis 21:00
nazwą: <n
Tak by się wydawało...
a z definicji dla iloczynu skalarnego wychodzi, że taki ∡ nie istnieje
14 lis 21:06
student:
Więc konwencja czy luka w definicji?
14 lis 21:26
student:
Żadna luka tylko błąd w książce...
Można spać spokojnie
14 lis 23:54