14 lis 18:18
Nikto0: Treść zadania. Dla jakich wartości parametru k równanie (k−1)x2+(k+1)x+k+7=0 ma jeden
pierwiastek rzeczywisty
14 lis 18:21
nieznajomy : I Dla k=1 równanie jest liniowe i przyjmuje postać 2x+8=0
x=−4,
zatem ma jeden pierwiastek rzeczywisty
vII Dla k≠1 jest to równanie kwadratowe i ma jeden pierwiastek rzeczywisty wtedy, gdy Δ=0
Δ=(k+1)
2−4(k−1)(k+7)=k
2+2k+1−4(k
2+6k−7)=k
2+2k+1−4k
2−24k+28=−3k
2−22k+29
Δ=0
−3k
2−22k+29=0
3k
2+22k−29=0
Δ
k=832=(8
√13)
2
| | −11−4√13 | | 4√13−11 | |
k1= |
| v k2= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | −11−4√13 | | 4√13−11 | |
k∊{ |
| , |
| } |
| | 3 | | 3 | |
Zatem:
| | −11−4√13 | | 4√13−11 | |
k=1 v k∊{ |
| , |
| } |
| | 3 | | 3 | |
| | −11−4√13 | | 4√13−11 | |
k∊{ |
| , 1, |
| } |
| | 3 | | 3 | |
14 lis 19:54
Mila:
(k−1)x
2+(k+1)x+k+7=0
1) Dla k=1
Mamy równanie:
2x+1+7=0
2x=−8
x=−4
2)
k≠1
Δ=0
Δ=(k+1)
2−4*(k−1)*(k+7)=−3k
2−22k+29
−3k
2−22k+29=0
3k
2+22k−29=0
Δ
k=22
2+12*29=2
6*13
| | −22−8√13 | | −22+8√13 | |
k= |
| lub k= |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | −11−4√13 | | −11+4√13 | |
k= |
| lub k= |
| |
| | 3 | | 3 | |
odp.
| | −11−4√13 | | −11+4√13 | |
jedno rozwiązanie rzeczywiste dla k∊{ |
| ,1, |
| |
| | 3 | | 3 | |
=================================================
14 lis 19:59
Nikto0: Dziękuję.
14 lis 20:10
Mila:
14 lis 20:19