logarytmy, złożenie funkcji
hehead: zapisz f(g(x)) znajac f(x)= 2x2 oraz g(x)=log4(x) oraz rozwiaz f(g(x))=<1
mam problem z rozwiazaniem tego zadanka, macie pomysly?
14 lis 17:08
Blee:
f(g(x)) = 2(g(x))2 = 2(log4x)2
14 lis 17:09
hehead: f(x)= 2x2/1+x mój błąd
14 lis 17:09
Blee:
nierówność zostawiam Tobie do rozwiązania (nie jest trudna)
14 lis 17:09
Blee:
po prostu zamiast x podstawiasz log4x
14 lis 17:12
hehead: zlozenie funkcji zostawic z log i podstawic logarytmy do rownania?
14 lis 17:16
Blee:
x > 0 ; i dojdzie: log4x ≠ −1 (co by mianownik miał sens
14 lis 17:20