Tryg
Marcin: Dzień dobry
lim tg(π−x)
Wiem że trzeba obliczyć granice jednostronne
| | π | |
Ale dlaczego jeśli |
| − to −∞ ? Skoro tangens π/2 z lewej strony zmierza do +∞? |
| | 2 | |
14 lis 16:43
Jerzy:
Popatrz na wykres funkcji tgx , to zobaczysz.
14 lis 16:49
Marcin: No i tangens z lewej strony zmierza do +∞, a z prawej do −∞
14 lis 16:51
Mila:
tg(π−x)=tg(−x)=−tg(x)
14 lis 16:56
Jerzy:
Jest tak, jak mówisz.
14 lis 16:57
Jerzy:
I teraz nałóż wpis Mili
14 lis 17:01
Marcin: Nadal to do mnie nie przemawia
14 lis 17:04
Jerzy:
Jeśli tgx → ∞, to: − tgx → − ∞
14 lis 17:06
Marcin: No okeej
A jak mam przykład
x(tg(π−x))
14 lis 17:07
14 lis 17:08
Mila:
| | 1 | |
lim x→π2−x−tgx= lim x→π2−( |
| )tgx=0 |
| | x | |
| | 2 | |
[ masz symbol [ |
| ](∞) ] |
| | π | |
lim
x→π2+x
−tgx=0 rozpisz jak w pierwszym przypadku
14 lis 20:53
Mila:
źle mi się zapisało w drugim przypadku. Ma być:
14 lis 20:56
Marcin: Wszystko jasne!
15 lis 12:35