Wykaż
morganfreeman: Wykaż,że dla dowolnej liczby naturalnej dodatniej n prawdziwa jest nierownosc
Jak to zrobić indukcyjnie(nie chce mi się tego pisać z komentarzami niech.. ale mam nadzieję,że
będzie w miarę zrozumiałe

)?
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
(1+ |
| )*(1+ |
| )*..*(1+ |
| ) < |
| |
| | 3 | | 32 | | 32n | | 2 | |
sprawdzam dla n = 1
n = k + 1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
(1+ |
| )*(1+ |
| )*..*(1+ |
| )*(1+ |
| ) ?< |
| |
| | 3 | | 32 | | 32k | | 32k+2 | | 2 | |
______
| | 90 | |
No i ten podkreślony człon,jego największa wartość jest dla k = 1 i będzie to |
| .dla |
| | 89 | |
każdego większego k wartość będzie mniejsza
| | 3 | |
Wiemy,że ta nierówność wejściowa jest mniejsza niż |
| ,ale nie wiem co z tym dalej |
| | 2 | |
zrobić,bo przecież nie mogę chyba podstawić
| | 3 | | 90 | | 3 | |
czegoś najbliżej |
| ,pomnożyć * |
| i stwierdzić,że jest to < |
| |
| | 2 | | 89 | | 2 | |
14 lis 16:21
Blee:
po pierwsze
| | 1 | |
nie powinno być (1 + |
| ) na początku |
| | 3 | |
po drugie −−− nie wykażesz tego w ten sposób
14 lis 16:27
morganfreeman: | | 1 | |
przepisałem tak jak jest w książce − czyli z (1+ |
| ) na początku. |
| | 3 | |
14 lis 16:29
Blee:
to w takim razie
n−1 −>
| | 1 | | 1 | | 3 | |
(1 + |
| )*(1 + |
| ) = .... < |
| a nie to co policzyłeś |
| | 3 | | 9 | | 2 | |
tak czy siak ... w tym przypadku indukcja matematyczna nie będzie zbytnio pomocna
14 lis 16:33
morganfreeman: | | 1 | |
a no fakt..zapisałem,że tak jest w ksiązce a policzyłem bez tego (1+ |
| ),dziekuje za |
| | 3 | |
sprostowanie
14 lis 16:37
Blee:
ja bym spróbował tak to zrobić (na chwilę obecną nie wiem czy to coś da)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1 + |
| )*(1 + |
| )*....*(1+ |
| ) = |
| | 3 | | 32 | | 32n | |
| | 3+1 | | 32+1 | | 32n−1 + 1 | | 32n+1 | |
= |
| * |
| *...* |
| * |
| < |
| | 3 | | 32 | | 32n−1 | | 3n | |
| | 3+1 | | 32+1 | | 32n−1 + 1 | | 32n+3 | |
< |
| * |
| *...* |
| * |
| = |
| | 3 | | 32 | | 32n−1 | | 3n | |
| | 3+1 | | 32+1 | | 32n−1 + 1 | | 3(32n+1+1) | |
= |
| * |
| *...* |
| * |
| = |
| | 3 | | 32 | | 32n−1 | | 3n | |
| | 3+1 | | 32+1 | | 4*(32n−1 + 1) | | 1 | |
= |
| * |
| *...* |
| * |
| < |
| | 3 | | 32 | | 32n−1 | | 32n | |
| | 3+1 | | 32+1 | | 4*(32n−1 + 3) | | 1 | |
< |
| * |
| *...* |
| * |
| = |
| | 3 | | 32 | | 32n−1 | | 32n | |
| | 3+1 | | 32+1 | | 13(32n−2 + 1) | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| *...* |
| * |
| * |
| < |
| | 3 | | 32 | | 32n−2 | | 32n−1 | | 32n | |
......
więc otrzymujesz w liczniku 3(1 + 3(1 + 3(1 + ..... 3(1+3)....)
I czy możesz z tego jakoś 'wyłuskać' lepszą postać licznika ... nie wiem
14 lis 16:45
jc: | | 4*10*28 | |
(1+1/3)(1+1/9)(1+1/27)= |
| >3/2 |
| | 3*9*27 | |
14 lis 16:49
morganfreeman: | | 1 | |
dlaczego |
| ,skoro jest 2n ? |
| | 27 | |
14 lis 16:50
jc: Tym bardziej dla n=2.
(1+1/3)(1+1/9)(1+1/27)(1+1/81)>3/2
A potem będzie tylko gorzej.
14 lis 16:51
jc: Gdzie jest 2n? Napisałeś 2n.
Jak tak, to bardzo prosto, ale na przykładzie, aby za dużo nie pisać.
1 > 1−1/38 = (1−1/34)(1+1/32)=(1−1/32)(1+1/32)(1+1/32)
=(1−1/3)(1+1/3)(1+1/32)(1+1/32)(1+1/32)
1−1/3=2/3
Teraz wystarczy obie strony pomnożyć przez 3/2.
Ścisły dowód to oczywista indukcja.
14 lis 16:55
morganfreeman: no tak 2n napisałem jakiś dziś zaspany jestem,no ale jak z 2n dostać 27 w mianowniku? to jest
33 przecież
14 lis 16:58
Blee:
jc napisał że już przy 33 nierówność nie jest spełniona, a co dopiero później
14 lis 17:00
morganfreeman: aaa już rozumiem,myślałem,że to trzeba jakoś ubrać w liczby i słowa przy rozwiązaniu czy coś
Dziękuje Wam za pomoc
14 lis 17:01
Mila:
(1+1/3)*(1+1/32)*(1+1/33)*(1+1/34)>(3/2)
14 lis 17:06
jc: Tam na końcu miało być 1+1/34, ale zadziałał efekt ctr−C ctr−V.
Dowodzisz indukcyjnie, że
(1−1/3)(1+1/3)(1+1/32)...(1+32n)=1−1/32n+1
Dalej
(1−1/3)(1+1/3)(1+1/32)...(1+32n)=1−1/32n+1 < 1
(1+1/3)(1+1/32)...(1+32n) < 3/2
14 lis 17:23
jc: I znów się źle napisał ostatni czynnik. Miało być (1+1/32n).
14 lis 17:40