Wyznacz kres zbioru
Kreślnik: Mam problem z kresem dolnym:
| | n2 + 2n − 3 | |
A= { |
| : n,m∊N} |
| | n+1 | |
Zbiór nieograniczony z góry, lecz jako infimum wyznaczam 1. Nie potrafię uporządkować epsilonów
w
14 lis 15:54
Blee:
zauważ, że:
| n2 + 2n − 3 | | n2 + n + n + 1 − 4 | | 4 | |
| = |
| = (n+1) − |
| |
| n+1 | | n+1 | | n+1 | |
czyli dla n = 1 będziesz miał −2
14 lis 16:00
Kreślnik: Nie jestem pewien, czy dla n=1 wynik nie wynosi 0?
14 lis 16:11
Blee:
fakt ... co nie zmienia faktu że inf A nie będzie równy 1
14 lis 16:16
Kreślnik: Ww odpowiedzi podane infA=1, jednak jeśli w zbiorze znajduje się 0, 1 nie stanowi największego
ograniczenia dolnego, dlatego zero powinno zostać kresem dolnym.
n−4n+1<0+ε−1 ε>0
Jednak nie przedstawia się wiarygodnie.
14 lis 16:18