Dowód
WhiskeyTaster: Jak tego dowieść: Jeśli P(A) ∩ P(B) = {∅}, to A ∩ B = ∅.
Wydaje się to dość intuicyjne, jednak wciąż brakuje mi na to pomysłu, aby to sformalizować.
12 lis 20:16
Pytający:
Nie wprost. Załóż, że P(A)∩P(B) = {∅} i A∩B ≠ ∅. Wtedy (∃x x∊A∩B) ⇒ (∃x {x}∊P(A)∧{x}∊P(B)) ⇒
(∃x {x}∊P(A)∩P(B)) ⇒ (P(A)∩P(B) ≠ {∅}), znaczy sprzeczność, więc (P(A)∩P(B) = {∅}) ⇒ (A∩B=∅).
12 lis 20:34
WhiskeyTaster: Rozumiem. Czyli po prostu źle się za to zabierałem. Dziękuję raz jeszcze, Pytający.
13 lis 00:14
Maciess: Zadanie z kolokwium?
13 lis 00:18
WhiskeyTaster: Pewnie

Widziałem, że też wstawiasz zadania od tego samego wykładowcy. Pierwszy rocznik?
13 lis 09:07
Maciess: Tak jest.
13 lis 17:00
ite: A wasz wykładowca też tu jest?
13 lis 22:22
WhiskeyTaster: Wątpię, iteracjo. Tak to by rozpoznał od razu zadania
14 lis 00:02