Na ile sposób możemy to zrobić? Wyjaśnij.
DandeZ: 15 identycznych piłek wkładamy do jednakowych toreb. W torbie mieszczą się najwyżej 4 piłki. Na
ile sposób możemy to zrobić? Wyjaśnij.
Najpewniej będzie to rozkład liczby na składniki, ale nie wiem jak uwzględnić to, że największy
składnik wynosi 4.
12 lis 19:03
Pytający:
= ∑k=14(P(15, k) = P(15+4, 4) = P(19,4) = 54
Zerknij na diagram Ferrersa dla dowolnego podziału 15 na k∊{1, 2, 3, 4} składników i zamień w
nim wiersze z kolumnami. Otrzymasz podział, w którym każdy składnik jest nie większy niż k.
Przykładowo podział 15 na 4 składniki 15=7+5+2+1 odpowiada podziałowi
15=4+3+2+2+2+1+1 o składnikach nie większych od 4.
7 •••••••
5 •••••
2 ••
1 •
12 lis 19:59
DandeZ: Dzięki! Tak coś podejrzewałem, że to należy zrobić właśnie z matrycy
12 lis 20:48
marek: to jest bledne rozwiazanie. potrafi ktoś może rozwiąząć?
17 sty 14:42
marek: P(19,4) =/= 54
17 sty 14:42