Wyznacz ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
Donar: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji:
a) f(x,y)= x3 −3x2y − y2 + 10y
b) f(x,y) = ex(x+y2)
12 lis 18:27
Adamm:
To oblicz fx i fy.
12 lis 18:46
Jerzy:
f’x i f’y
12 lis 19:12
Donar: a) f'x= 3x2 − 6xy
f'y= −3x2 − 2y + 10
b) f'x = ex(x + y2 + 1)
f'y = xy2 + 2yex
12 lis 21:10
Adamm:
b) f'y jest źle
12 lis 21:26
Donar: f'y= ex * 2y
12 lis 21:31
Adamm:
ok
teraz układ równań
a)
3x2−6xy = 0
−3x2−2y+10 = 0
b)
ex(x+y2+1) = 0
ex*2y = 0
12 lis 21:33
Donar: b) ex(x+y+1)= 0 ex*2y = 0
ex= 0 ⋁ x+y2+1 = 0 ex>0 więc
sprzeczność x=−1 y=0
P=(−1,0)
12 lis 21:43
Donar: a) a)
x
2−2xy = 0
−3x
2−2y+10 = 0
2y = 3x
2−10
x
2−3x
3+10x = 0
| | 5 | |
x1=0 lub x2=2 lub x3= − |
| |
| | 3 | |
| | 5 | |
y1= −5 lub y2= 1 lub y3= − |
| |
| | 6 | |
| | 5 | | 5 | |
P1=(0,−5) P2=(2,1) P3=(− |
| ,− |
| ) |
| | 3 | | 6 | |
12 lis 21:49