prawdopodobieństwo geometryczne
Geo: Z przedziału [0,2] wybieramy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
a. wybrana liczba jest wymierna
b. wybrana liczba jest niewymierna
Jak się za to zabrać?
12 lis 18:00
Saizou :
a) P(A) = 0
b) P(B) = 1
12 lis 18:12
Geo: ale jak?
12 lis 18:17
Adamm:
Jak wiadomo, miara Lebesgue'a zbioru przeliczalnego jest równa 0
12 lis 18:17
Geo: Dlatego w a. jest 0 tak? A co z b.?
12 lis 18:30
Pytający:
P(B)=1−P(A), bo P(A∪B)=1 i P(A∩B)=0
12 lis 18:39
Geo: ahh rzeczywiście

dziękuję
12 lis 18:40