Wyznacz x
Janusz: Witam mam taki przykład
| | 3x+2 | |
y= |
| i potrzebuje wyznaczyć x kombinowałem ze wzorami na logarytmy ale nie |
| | 1+3x | |
wychodzi mi za bardzo, prosiłbym o pomoc.
12 lis 17:16
Pytający:
| | 3x+2 | | 3x+1+1 | | 1 | |
y= |
| = |
| =1+ |
| |
| | 3x+1 | | 3x+1 | | 3x+1 | |
12 lis 17:20
Janusz: Dziękuje.
12 lis 17:32
Janusz: Jeszcze tylko mam pytanie z jakiej zależności z 2 linijki powstała 3.
12 lis 17:41
WhiskeyTaster: Pomnóż przez 3x+1 i podziel przez y−1. Albo po prostu podnieś obustronnie do potęgi −1.
12 lis 17:42
Janusz: Ok, dziękuje bardzo.
12 lis 17:45