funkcja kwadratowa z parametrem
Nikto0: | | x | | m | | 1 | |
Witam proszę o pomoc. Dla jakich wartości parametru m równanie |
| + |
| = |
| +2: ma |
| | m | | x | | mx | |
dwa pierwiastki spełniające warunek: (x
1+x
2):(x
1x
2)>4?
Dlaczego w tym zadaniu muszę sprawdzić ile wynosi parametr m dla x=0?
12 lis 17:10
Inka: Zacznij rozwiazywac to rownianie i zobaczysz co dostaniesz
tam jest
(x1+x2) : (x1*x2)?
12 lis 17:20
Nikto0: Tak. Przepraszam za pomyłkę.
12 lis 17:22
Inka: | x2+m2 | | 2mx+1 | |
| = |
| i mx≠0 |
| m*x | | mx | |
rozwiazuj dalej
12 lis 17:26
Nikto0: | | 2√17 | | 1+√17 | |
wychodzi mi m należy do (1− |
| ,−1) suma ( |
| ,1) |
| | 4 | | 4 | |
12 lis 17:26
Nikto0: I co z tego wynika?
12 lis 18:08