asd
bartek: Do pracy zgłosiło się 16 tłumaczy znających języki francuski lub niemiecki lub angielski. 12
z nich znało język francuski, 15 znało niemiecki, a język angielski znało tylu samo co
francuski i niemiecki
jednocześnie. Ilu z nich znało języki niemiecki i angielski, ale nie znało francuskiego, jeśli
wiadomo, że 8
znało francuski i angielski?
12 lis 15:47
Pytający:
|A∪F∪N|=|A|+|F|+|N|−|A∩F|−|A∩N|−|F∩N|+|A∩F∩N|
Z treści:
16=|F∩N|+12+15−8−|A∩N|−|F∩N|+|A∩F∩N|
⇒
16=19−|A∩N|+|A∩F∩N|
⇒
|(A∩N)\F|=|A∩N|−|A∩F∩N|=19−16=3
12 lis 17:15
Inka: Jesli mozna to poprosilbym diagramy Venna
12 lis 17:17
12 lis 17:31
Inka: dziekuje
12 lis 17:44