3x+2 | ||
Znaleźć liczby całkowite x spełniające równanie 2 * [ | ] − 3 = x | |
3 |
3x+2 | ||
czy [ | ] to jest czesc calkowita liczby? | |
3 |
3x+2 | x+3 | |||
[ | ] = | |||
3 | 2 |
x+3 | ||
musi być | ∊Z ⇔ x∊2Z+1 | |
2 |
3x+2 | x+3 | 3x+2 | |||
−1< | ≤ | ||||
3 | 2 | 3 |
3x+2 | x+3 | |||
[ | ]= | |||
3 | 2 |
x+3 | |
=m, m∊C | |
2 |
3x+2 | ||
m≤ | <m+1 | |
3 |
3*(2m−3)+2 | ||
m≤ | <m+1 /*3 | |
3 |
7 | 10 | ||
≤m≤ | i m∊C | ||
3 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |