Kąt między wektorami
plo: Wyznacz kąt między wektorami:
u(√2,√2)
v(−1, √3)
Czy ktoś pomoże?
12 lis 13:21
12 lis 13:23
plo: | | −√2−√6 | |
No i w sumie mi wyszło cosα= |
| i jak mam z tego dojść do kąta 165, jeżeli nie |
| | 4 | |
mogę korzystać z kalkulatora?
12 lis 13:26
plo: Chodzi mi o to, że nie mogę skorzystać z funkcji cos−1
12 lis 13:27
ICSP: Odczytaj z tablic
12 lis 13:33
plo: Nawet nie mogę korzystać z funkcji pierwiastków, więc może być dość ciężko
12 lis 13:39
12 lis 13:42
Eta:
| | √2+√6 | |
cos15o= |
| wyprowadź sobie |
| | 4 | |
cos15
o= cos(60
0−45
o)=.......................
| | √2+√6 | |
to cosα= − |
| ⇒ α=−15o = 165o |
| | 4 | |
12 lis 13:46