12 lis 12:28
kacpi: Na gwałt

! :XX
12 lis 13:01
ICSP: Czy kąt ACB jest prosty?
12 lis 13:04
ite:
W trójkącie prostokątnym, jeśli CD jest wysokością opuszczoną na przeciwprostokątną:
|CD|2=|AD|*|BD|
12 lis 13:04
kacpi: ACB jest prosty
12 lis 13:10
ICSP: |DC| =
√|AD| * |BD| = 4
12 lis 13:17
studentX: co daje nam wyprowadzenie tgα = 1/2?
12 lis 13:19
studentX: tj. jak wyznaczyć z tego kąt α
12 lis 13:19
ICSP: | | 1 | |
a co Ci się nie podoba w wyznaczeniu : tg(α) = |
| ? |
| | 2 | |
| | 1 | |
Kąt α jest ostry oraz taki, że jego tangens jest równy |
| . |
| | 2 | |
To wyznacza go jednoznacznie, tyle, że nie podajesz konkretnej wartości.
Jak chcesz możesz użyć funkcji cyklometrycznych.
12 lis 13:23