Na końcowym ramieniu kąta alfa..
studentX: Na końcowym ramieniu kąta α...
https://imgur.com/sy9rr4H
Myślałem, że rozumiem to zadanie, ale podczas rozwiązywania nie jestem pewien wyniki. Proszę o
weryfikację.

Zacząłem od wyznaczenia kąta dopełniającego kąt α do tych 180 stopni. Nazwijmy go β
tgβ = 3/1 = 3
β = 135 stopni (

? tu zaczęły się moje wątpliwości).
12 lis 11:38
Blee:
po co

masz punkt P(−1,3);
α ∊ (90
o ; 180
o)
więc:
sinα > 0
cosα < 0
więc:
| | 1 | | −3 | | 3 | |
sinα*cosα = |
| * |
| = − |
| |
| | √1+9 | | √1+9 | | 10 | |
12 lis 11:57
Blee:
druga sprawa −−−− β = 135 = 90 + 45 ... więc nie ... na pewno tgβ
≠ 3
12 lis 11:58
studentX: Dzięki wielkie!
Mógłbyś powiedzieć mi słowo o tym, dlaczego możemy liczyć sinα jako 3/
√10, skoro np. 3 nie
leży na przeciw kąta α tylko na przeciw (180 stopni − α)?
Jestem za głupi
12 lis 12:01
Blee:

sin α = sin(90+β) = sinβ
cos α = cos(90+β) = −cosβ
wzory redukcyjne się kłaniają
12 lis 12:04
studentX: o chuj XD
DZIĘKI
12 lis 12:10
Jerzy:
@Blee , coś te wzory z 12:04 są " nie bardzo"
12 lis 12:28
Blee: masz rację
12 lis 12:37