Zbadaj czy relacja jest równoważnością
321321: ∀ xSy <=> 2x+3y/5
x,y∈C
Mam sprawdzić czy ta relacja jest równoważnością, więc sprawdzam po kolei czy jest zwrotna,
symetryczna i przechodnia.
W przypadku zwrotności robie że 2x+3x=5k czyli że x=k i wychodzi, że jest zwrotna.
Mam jednak problem z symetrycznością gdyż nie wiem czy moje uzasadnienie zostanie uznane za
wystarczające
Robię układ równań:
2x+3y=5k
2y+3x=5l
Wyznaczam sobie y z drugiego równania czyli 2y=5l−3x
Mnożę pierwsze równanie żebym mógł sobie ładnie podstawić czyli 4x+6y=10k
Podstawiam 4x+3(5l−3x) = 10k <=> 4x+15l−9x = 10k <=> −5x+15l = 10k
I teraz wyciągam sobie przed nawias i mam −5(x+3l) = 5*2k i nie wiem czy to jest wystarczające
uzasadnienie czy powinienem robić to jakoś inaczej, byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł mi to
wytłumaczyć.
12 lis 00:51
ite: Czy ⋀x,y∊Z xSy ⇔ 5|2x+3y ?
Spójrz na definicję relacji symetrycznej.
Dla każdej pary xSy z tego, że ona należy do relacji ma wynikać że również para ySx należy
do relacji. I masz sprawdzić, czy tak jest.
A Ty zakładasz, że ta druga para też należy.
12 lis 08:55