Rozwiąż równanie.
Michał99: Znając niektóre pierwiastki wielomianów rzeczywistych, znaleźć pozostałe:
x4−2x3+7x2+6x−30=0 x1=2+i
wiem że jeśli pierwiastkiem wielomianu jest jakies x1 to również modół z x1 tez jest
pierwiastkiem równania.
czyli x2=2−i
Jednakże nie wiem jak znalezc pozostale pierwiastki, jak rozpisac to rwonanie albo cos z nim
zrobic.
Proszę o pomoc.
11 lis 23:59
Blee:
więc wiesz, że Twój wielomian dzieli się przez:
(x − x1)(x − x2) = x2 − 4x + 5
powyższy wielomian dzielisz przez ten tutaj wyznaczony
otrzymasz wielomian kwadratowy −−− chyba sobie z nim poradzisz, prawda ?!
12 lis 00:11
Eta:
x4−2x3+7x2+6x−30=0
x4−2x3+10x2−3x2+6x−30=0
x2(x2−2x+10)−3(x2+2x+10)=0
(x2−3)(x2−2x+10)=0
..................
12 lis 00:14
Blee:
No i wyszło szydło z worka przy okazji −−− x
1 NIE JEST pierwiastkiem tegoż wielomianu
W(x
1) = W(2+i) = −8 + 36i
12 lis 00:19
Eta:
A no x
1= 1+3i , x
2= 1−3i
12 lis 00:21
Mariusz:
Dlatego według mnie dość łatwym i niezawodnym sposobem
na rozkładanie wielomianów czwartego stopnia jest przedstawienie go
najpierw w postaci różnicy kwadratów a później iloczynu dwóch trójmianów kwadratowych
Ten wielomian Η ładnie pogrupował(a) ale nie każdy wielomian czwartego stopnia
da się tak pogrupować
x
4−2x
3+7x
2+6x−30=0
(x
4−2x
3)−(−7x
2−6x+30)=0
(x
4−2x
3+x
2)−(−6x
2−6x+30)=0
(x
2−x)
2−(−6x
2−6x−30)=0
| | y | | y2 | |
(x2−x+ |
| )2−((y−6)x2+(−y−6)x+ |
| +30)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | y2 | |
4( |
| +30)(y−6)−(y+6)2=0 |
| | 4 | |
(y
2+120)(y−6)−(y+6)
2=0
(y
3−6y
2+120y−720)−(y
2+12y+36)=0
y
3−7y
2+108y−756=0
y
2(y−7)+108(y−7)=0
(y−7)(y
2+108)=0
| | y | | y2 | |
(x2−x+ |
| )2−((y−6)x2+(−y−6)x+ |
| +30)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 7 | | 49 | |
(x2−x+ |
| )2−(x2−13x+ |
| +30)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 7 | | 169 | |
(x2−x+ |
| )2−(x2−13x+ |
| )=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 7 | | 13 | |
(x2−x+ |
| )2−(x− |
| )2=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 7 | | 13 | | 7 | | 13 | |
((x2−x+ |
| )−(x− |
| ))((x2−x+ |
| )−(x− |
| ))=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(x
2−2x+10)(x
2−3)=0
Powyższy sposób pozwoli rozłożyć wielomian czwartego stopnia choć nie zawsze
współczynniki tych trójmianów kwadratowych będą tak ładnie wyglądać
Ja w tym równaniu w przeciwieństwie do Bleee nie założyłem że podana liczba jest pierwiastkiem
i jeżeli miałbym mu coś podpowiedzieć to napisałbym aby zaczął od sprawdzenia czy naprawdę
liczba x
1 jest pierwiastkiem
Może to jest ich trick bo już kilka razy podawali "fałszywe pierwiastki"
W pierwszej chwili nie zauważyłem rozwiązania Η
ale i tak pomyślałem aby sprawdzić czy podana liczba jest pierwiastkiem
12 lis 02:41
Mariusz:
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
Na początku musiałem się dobrze wczytać w tekst aby się dowiedzieć
skąd się bierze każdy następny krok
W metodzie Ferrariego
Po przeniesieniu wyrazów z x
2 , x oraz wyrazu wolnego na prawą stronę równania trzeba
dopełnić lewą stronę do kwadratu zupełnego używając wzorów skróconego mnożenia
Teraz trzeba zauważyć że wyrażenie po prawej stronie jest trójmianem kwadratowym
Trójmian kwadratowy będzie kwadratem zupełnym gdy jego wyróżnik będzie równy zero
Gdybyśmy policzyli wyróżnik od razu to by mogło się tak zdarzyć że byłby on różny od zera
Zatem musimy wprowadzić nową niewiadomą tak aby lewa strona nadal była
kwadratem zupełnym (znowu korzystając z wzorów skróconego mnożenia)
aby uzależnić wyróżnik od wprowadzonej niewiadomej
Po przyrównaniu wyróżnika do zera dostajemy równanie trzeciego stopnia
Za wprowadzoną niewiadomą trzeba przyjąć dowolny pierwiastek tego równania
Na początku pokazywałem użytkownikom forum ten sposób razem ze sposobem
na równanie trzeciego stopnia przy czym rozwiązanie tzw casus irreducibilis
pokazywałem przy użyciu zespolonych
Mieliśmy metodę algebraiczną ale za to więcej rzeczy trzeba było pokazać
zanim przystąpimy do pokazania właściwej metody
Zdolni użytkownicy jakoś sobie radzili nawet w gimnazjum
Teraz tzw casus irreducibilis pokazuje z użyciem trygonometrii
no chyba że ktoś miał już wcześniej wprowadzone liczby zespolone
12 lis 04:15