Granice ciągow, logarytm naturalny
Tesla123: Dlaczego możemy rozłożyć tak obliczanie granicy?
https://i.stack.imgur.com/Tkzit.png
Chodzi mi o to, na jakiej podstawie możemy najpierw obliczyć granicę liczby logarytmowanej, a
potem podać ogólną granice z calosci.
11 lis 23:46
Blee:
funkcja f(x) = ln x jest funkcją ciągłą i monotoniczną
dlatego lim (ln (g(x))) = ln (lim (g(x)))
innymi słowy ... 'można wejść z granicą do środka'
bardzo podobnie się robi granice typu lim eg(x) = elim (g(x))
12 lis 00:05
Blee:
tak naprawdę −−− wystarczy ciągłość funkcji f(x) = ln x
12 lis 00:06
Tesla123: Bardzo dziękuję
12 lis 01:56