Zbadać czy istnieją granice
cyklon: zbadać, obliczając granice jednostronne, czy istnieją granice
b) lim x−>0 21x
[dwa do potęgi jeden/x]
Patrząc na wykres wydaje mi się że granice nie istnieją, ale jak to udowodnić?
11 lis 23:05
Bleee:
Policz granice lewostronna, granice prawostronna i sprawdzic czy są sobie rowne.
Tylko tyle i aż tyle
11 lis 23:08
cyklon: mogłabyś/mógłbyś to dla mnie rozpisać? nie wiem jak rozwiązać ten ułamek, kolejny przykład
zrobiłam tak:
lim x−>2 (x
2−4)/|x−2|
| | (x+2)(x−2) | |
lim x−>2+ |
| = 4 |
| | (x−2) | |
| | (x+2)(x−2) | |
lim x−>2− |
| = −4 |
| | −(x−2) | |
11 lis 23:19
Bleee:
I dobrze zrobiles/as
A co do pierwszego masz po prostu 21/0− = 2−∞ − > 0 ORAZ 21/0+ = 2+∞ − > +∞
11 lis 23:36
cyklon: Dzięki!
12 lis 17:50