Suma ciągu arytmetycznego
Radio: Rozwiąż równanie −3−1+1+...x=4x
Wiedząc że jego lewa strona jest sumą kolejnych ciągu arytmetycznego.
Dane: a1=−3 an=x r=2
Problem jest w określeniu x'a w momencie kiedy n wyszło mi 4
(n=0 z oczywistych względów nie biore pod uwage)
11 lis 21:46
Bleee:
a4 = 3.... Więc S4 = 0 ≠ 4*3 = 12
11 lis 22:00
Bleee:
Co więcej.... Możesz wyznaczyć zależności pomiędzy n a x (nie patrząc na samo równanie a na sam
11 lis 22:02
Inka: an=x
an= a1+(n−1)*r
x= −3+(n−1)*2
x= −3+2n2
x= 2n−5
11 lis 22:05
Radio: Dzięki wielkie. Zwłaszcza za ten wzór na n.
11 lis 22:08
Radio: A no tak problemem było to że podstawiałem dane pod zły wzór na sumę
11 lis 22:10
nieznajomy: a
1=−3
a
n=x
r=2
Zatem: a
n=a
1+(n−1)r
a
n=2n−5, n∊N
+
Lewa strona jest sumą kolejnych początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, więc:
| | a1+an | | −3+2n−5 | |
Sn= |
| *n= |
| *n=n(n−4) |
| | 2 | | 2 | |
Zatem:
n(n−4)=4(2n−5), bo x=a
n, gdzie a
n=2n−5
n
2−4n=8n−20
n
2−12n+20=0 ∧ n∊N
+
(n−2)(n−10)=0
n=2∊N
+ v n=10∊N
+
n∊{2,10}
stąd:
x=2*2−5 v x=2*10−5
x=−1 v x=15
x∊{−1,15}
11 lis 22:10