funkcja kwadratowa
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc. (1−m2)2−4(m2−1)(m2−m−2)>0
11 lis 20:30
Inka: Popraw zapis i napisz polecenie
11 lis 20:34
Nikto0: 7. Dla jakich wartości parametru m pierwiastki równania:(m2–1)x2+(1–m2)x+m2–m–2=0,
spełniają warunek: x1 + x2 = (x1)2 + (x2)2?
11 lis 20:39
Inka: Δ≥0 zeby pierwiastki w ogole istnialy
Zauwaz ze
x
12+x
22= (x
1+x
2)
2−2x
1*x
2
===============================
Wzory Viete'a
| | b | |
x1+x2= − |
| gdzie b=1−m2 to −b= −(1−m2)= m2−1 |
| | a | |
Masz do rozwiazania rownanie
11 lis 20:47
Nikto0: A jakbym chciała rozwiązać tą nierówność z 20:30 ?
11 lis 20:53
Inka: (1−m
2)
2−4(m
2−1)(m
2−m−2)>0
1−2m
2+m
4−4(m
4−m
3−2m
2−m
2+m+2)>0
1−2m
2+m
4 −4(m
4−m
3−3m
2+m+2)>0
1−2m
2+m
4−4m
4+4m
3+12m
2−4m−8>0
−3m
4+4m
3+10m
2−4m−7>0 (mnoze oboie strony przez (−1)
3m
4−4m
3−10m
2+4m+7<0
Pierwiastki wsrod dzielnikow wyrazu wolnego ±1 ±7
| | 7 | |
i pierwiastek wymierny o ile istnieje± |
| |
| | 3 | |
To dla Ciebie zostawiam
Sprawdz dokladnie jeszcze bo liczylem w pamieci
11 lis 21:07
Inka: Wezmy np m=1
W(1)= 3−4−10+4+7= 0 bingo
Dzielisz (3m4−4m3−10m2+4m+7) : (m−1)
11 lis 21:12
Nikto0: A jak zapisze (m2−1)2 zamiast (1−m2) i wyciągnę przed nawias tylko nie wiem jak to wychodzi
w całości
11 lis 21:13
Inka: Nie wiem o co Ci chodzi teraz
11 lis 21:14
Inka: (a−b)2= (b−a)2
(m2−1)= m2−2m2+1
1−m2)2= 1−2m2+m4
11 lis 21:16
Nikto0: Tak miałam zapisane w notatkach robione z wyciągnięciem przed nawias i wychodzi to co tobie
11 lis 21:17
Inka: Jak sie nie domyslisz to
(m2−1)2= m4−2m2+1
===================== ma byc
11 lis 21:18
Nikto0: Tylko nie mam całości.
11 lis 21:18
Inka: Post 21 : 12 masz napisane co robic
11 lis 21:20
nieznajomy: (1−m2)2=[−(m2−1)]2=(m2−1)2
O to chodzi?
11 lis 21:23
Nikto0: (m2−1)2−4(m2−+)(n+2)(m+1)
(m2−1)(−(m2−1)−4(m−2)(m+1))
Skąd − przy (−(m2−1) i co dalej
11 lis 21:30
Nikto0: (m2−1)2−4(m2−1)(m−2)(m+1)
(m2−1)(−(m2−1)−4(m−2)(m+1))
Skąd minus przy (−(m2−1) i co dalej
11 lis 21:38
Inka: Zapamietaj
(a−b)2= (b−a)2
|a−b|=|b−a|
wiec (1−m2)2= (m−1)2
=======================
(1−m2)2−4(m2−1)(m2−m−2)>0
korzystajac z tego ze (1−m2)2= (m2−1)2
zapisujemy
(m2−1)2−4(m2−1)(m2−m−2)>0
(m2−1) [(m2−1)−4(m2−m−2)]>0
liczyc mi sie tego nie chce jeszcze raz gdyz policzylem to 21 : 07
11 lis 21:45
Nikto0: Mam pytanie skąd się bierze (m2−1)(m+1)((m−1)−4(m−2))>0
11 lis 22:07
Inka: m
2−1=(m+1)(m−1)
m
2−m−2=0
Δ=9
m
2−m−2=(m+1)(m−2)
11 lis 22:11
Nikto0: Ale chodziło mi o to jak tutaj jest wyciągnięte przed nawias?
11 lis 22:16
Inka: Patrz moj post 21 : 45 (druga linijka od dolu) i to co teraz napisalem
podstaw i wyciagaj wnioski
Co i tak nie uchroni cie przed wymnozeniem i dojsciem do postaci z 21 : 07 jesli na to liczysz
11 lis 22:19
nieznajomy: porozkładaj sobie wszystko wzorami skróconego mnożenia i patrz co powtarza się w jednym i co w
drugim, to co się powtarza to wyciągasz przed wszystko i potem redukcja
11 lis 22:24
Inka: I taka mala uwaga
zamiast dwoch ((takich nawiasow pisz jeden [ i drugi ( bedzie mniej pomylek
11 lis 22:32
nieznajomy: (1−m
2)
2−4(m
2−1)(m
2−m−1)>0
(m
2−1)
2−4(m+1)(m−1)(m+1)(m−2)>0
(m+1)
2(m−1)
2−4(m+1)
2(m−1)(m−2)>0
(m+1)
2(m−1)[m−1−4(m−2)]>0
(m+1)
2(m−1)(m−1−4m+8)>0
(m+1)
2(m−1)(−3m+7)>0
11 lis 22:34
Nikto0: Tam jest wyciągnięte(m2−1)?
11 lis 22:34
nieznajomy: nie, wyciągnięte jest (m+1)2(m−1)
11 lis 22:35
Nikto0: Dziękuję
11 lis 22:38
Nikto0: Mam jeszcze jedno pytanie czy w obliczeniach po (m2−1)2−4(m2−1)(m−2)(m+1)nierówności powinno
być (m2−1)[−(m2−1)−4(m−2)(m+1)]
czy (m2−1)[(m2−1)−4(m−2)(m+1)]
12 lis 16:48
Nikto0: w nierówności powinno być
12 lis 16:50