liczby zespolone
elf: Czy mógłby mi ktoś sprawdzić, bo wydaje mi się, że robię dobrze a wynik wychodzi mi inny.
Zapisz w postaci arytmetycznej
oznaczyłam sobie góra=z1, dół z2
moduł z z1=2
| | x | | √3 | | π | | 5π | |
cos= |
| =− |
| α0= |
| ⇒∊IIćw.⇒π−α0= |
| |
| | moduł z | | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 5π | | 5π | | 5π | | 5π | |
zatem z1=225(cos |
| *25+isin |
| *25)=225(cos |
| +isin |
| )= |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
moduł z2=
√2
| | 1 | | π | | 7π | |
cos= |
| ⇒α0= |
| ⇒IVćw⇒2π−α0= |
| |
| | √2 | | 4 | | 4 | |
| | 7π | | 7π | |
zatem z2= (√2)50(cos |
| *50+isin |
| *50)= |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
(√2)50(cos |
| =isin |
| )=(√2)50 |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | | 1 | |
a wg skryptu powinno być − |
| − |
| i |
| | 2 | | 2 | |
11 lis 19:45
desperatos: skad w 3 linijce od dołu przejście (
√2)
50(cos(π/2)+isin(π/2)) = (
√2)
50
11 lis 20:03
jc: argument licznika =(180−30)*25 =180−30 (mod 360)
argument mianownika = (−45) * 50 = −90 (mod 360)
argument ilorazu = 180−30+90=240=−120 (mod 360)
dobrze jest w skrypcie
11 lis 20:18
desperatos: Dokładnie. Mianownik powinien Ci wyjść (√2)50(cos(−π/2)+isin(−π/2)) i wszystko będzie
dobrze
11 lis 20:24
elf: Dziękuję bardzo!
11 lis 20:43