logarytmy
Chris:
niby proste, ale zaćmienie mam
3
log25−5
log23=
11 lis 19:15
Adamm:
3log25 = 2log23*log25 = 5log23
11 lis 19:16
Chris:
skąd to wszystko się wzięło?
11 lis 19:20
desperatos: Zauważ że aloga(b) = b bo z definicji loga(b) to taka liczba że "a" do tej potęgi jest
równe "b".
11 lis 19:35
Chris: znam ten wzór, ale jakoś nie zauważyłem, że został wykorzystany
11 lis 19:36
desperatos: Oraz dodatkowo 2log2(3)*log2(5) = (2log2(3))log2(5) = (5log2(5))log2(3)
11 lis 19:38
desperatos: Tfu pomyłka. Ma być tak
Oraz dodatkowo 2log2(3)*log2(5) = (2log2(3))log2(5) = (2log2(5))log2(3)
11 lis 19:39
Mila:
| | log35 | |
log25= |
| =log3(5)*log2(3) |
| | log3(2) | |
(3
log3(5))
log2(3)=5
log2(3)
11 lis 20:22
Eta:
log25=x ⇒5=2x
3x−(2x)log23= 3x−2log23x=3x−3x=0
11 lis 20:28