Granica ciągu
__:
Dzień dobry!
Jakby Państwo rozwiązali tę granicę bez użycia reguły de l`Hospitala i bez korzystania z zapisu
sin i cos w postaci szeregów?
11 lis 16:53
11 lis 17:01
__: @ABC
| | sin(t) | |
Co zostawia nas z problemem wykazania limt→0 |
| =1, gdzie t = 4nπ, n∊ℕ |
| | t | |
11 lis 17:12
ABC:
ten problem da się rozwiązać bez rzeczy które wymieniłeś 16:53
11 lis 17:24
Inka: | | sin(t) | |
Korzystajac z nieskonczenie malych gdy t→0 z automatu limt→0 |
| =1 |
| | t | |
11 lis 17:29
__:

Z pewnością

Ale nie wiem jak to zrobić w jakiś ścisły sposób.
(Znalazłem argument oparty na tym, że dla małego kąta a, długość odcinka c staje się bliska
długości łuku b, ale to nie jest raczej ścisłe podejście)
11 lis 17:33
__: @Inka
Mogłabyś rozwinąć? Bo na tę chwilę niestety nie rozumiem
11 lis 17:35
ABC:
masz dowód z tw o 3 ciągach w Fichtenholzu, korzysta z teorii miary w sposób ukryty, ale do tak
poważnej granicy z czegoś trzeba skorzystać
11 lis 17:39
__: @ABC
Dziękuję, zajrzę
11 lis 17:43