matematykaszkolna.pl
Czy punkty leżą na wspólnej płaszczyźnie (informatyka) Peter: Witajcie, zadanie jakie stoi przede mną to sprawdzenie czy punkty, które sam wyznaczyłem (różnymi wzorami − to jest nie istotne) leżą na wspólnej płaszczyźnie 3D Tak więc mam ok 100 000 punktów(x,y,z) teraz jak to łatwo zrobić... ? Wzór na odległość PK. od Płaszczyzny jest łatwy do implementacji Natomiast jak znaleźć płaszczyznę ? Jak wyznaczyć A,B, C, D płaszczyzny aby to komputer policzył? Nie potrafię zaimplementować tego tak jakby człowiek policzył na kartce papieru (najpierw coś przeniosę itd...) Czy da się od razu wyznaczyć parametry płaszczyzny z punktów ? Może być skomplikowane (złożone) ale aby komputer to policzył − coś jak formuła do Excela emotka Ktoś coś poradzi ?
11 lis 16:46
ABC: nie wiem czy cię dobrze rozumiem, ale bierzesz trzy niewspółliniowe (jeśli istnieją) spośród tych 100000 punktów, prowadzisz przez nie płaszczyznę (istnieje dokładnie jedna) i sprawdzasz czy pozostałe 99997 punktów spełnia jej równianie
11 lis 16:51
Peter: tak, tylko problem w tym że to ma zrobić komputer emotka stwierdziłem że odległość punktów od płaszczyzny policzę takim wzorem: https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=111639 (autor: sirmatin » 1 mar 2009, o 00:52) tylko jak policzyć A B C D płaszczyzny aby mieć to od razu: A = ....... B = ....... C = ....... D = .......
11 lis 17:03
ABC: równanie płaszczyzny przechodzącej przez 3 dane punkty niewspółlinowe jest dostępne w internecie emotka
11 lis 17:27