Czy punkty leżą na wspólnej płaszczyźnie (informatyka)
Peter: Witajcie,
zadanie jakie stoi przede mną to sprawdzenie czy punkty, które sam wyznaczyłem (różnymi wzorami
− to jest nie istotne) leżą na wspólnej płaszczyźnie 3D
Tak więc mam ok 100 000 punktów(x,y,z) teraz jak to łatwo zrobić... ?
Wzór na odległość PK. od Płaszczyzny jest łatwy do implementacji

Natomiast jak znaleźć płaszczyznę ? Jak wyznaczyć A,B, C, D płaszczyzny aby to komputer
policzył?
Nie potrafię zaimplementować tego tak jakby człowiek policzył na kartce papieru (najpierw coś
przeniosę itd...)
Czy da się od razu wyznaczyć parametry płaszczyzny z punktów ? Może być skomplikowane (złożone)
ale aby komputer to policzył − coś jak formuła do Excela

Ktoś coś poradzi ?
11 lis 16:46
ABC:
nie wiem czy cię dobrze rozumiem, ale bierzesz trzy niewspółliniowe (jeśli istnieją) spośród
tych 100000 punktów, prowadzisz przez nie płaszczyznę (istnieje dokładnie jedna) i sprawdzasz
czy pozostałe 99997 punktów spełnia jej równianie
11 lis 16:51
Peter: tak, tylko problem w tym że to ma zrobić komputer

stwierdziłem że odległość punktów od płaszczyzny policzę takim wzorem:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=111639 (autor: sir
matin » 1 mar 2009, o 00:52)
tylko jak policzyć A B C D płaszczyzny aby mieć to od razu:
A = .......
B = .......
C = .......
D = .......
11 lis 17:03
ABC:
równanie płaszczyzny przechodzącej przez 3 dane punkty niewspółlinowe jest dostępne w
internecie
11 lis 17:27