Oblicz współrzędne punktu D
Czarniecki: W trapezie ABCD o podstawach AB i CD dane są wierzchołki A(−5,1), B(3,−3), C(3,1). Przekątna DB
trapezu jest zawarta w prostej 3x+2y=3
Oblicz współrzędne punktu D, sinus kąta BAD, oraz promień okręgu opisanego na trójkącie ABD.
Kompletnie nie mam pojęcia, jak wyznaczyć punkt D. Od czego zacząć?
11 lis 16:13
Inka:

Grunt to dobry zrobic rysunek Tak?
Z niego juz widac zeby wyliczyc wpolrzedne punktu D to nalezy napisac rownanie prostej
rownoleglej do prostej AB i przechodzacej przez punkt C
11 lis 16:25
Inka: Punkt przeciecia sie tej prostej i prostej 3x+2y=3 to szukany punkt D
11 lis 16:27
Czarniecki: Coś mi rachunkowo chyba nie wychodzi. Równanie prostej równoległej, to −1/2x+5/2, a D oznaczam
jako (xd; −3/2xd+3/2). Robię coś źle?
11 lis 16:41
Inka: B=(3,−3)
A=(−5,1)
=========================
C=(3,1)
rownanie prostej rownoleglej
y=a(x−x
0)+Y
0
======================
3x+2y=3
2y=3−3x
| | 1 | | 5 | | 3 | | 3 | |
− |
| x+ |
| = |
| − |
| x (mnoze przez 2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
−x+5=−3−3x
wylicz x podsatwa do ktoregos rownania prostej i wylicz y
masz D
−x
11 lis 16:51
Inka: −x+5=3−3x oczywiscie ale to bys napewno wylapal
11 lis 16:52
Czarniecki: Dzięki. Sam nie wiem czemu chciałem tam podstawiać punkt d, do równania
11 lis 17:00
Mila:
D wyznaczasz jako punkt przecięcia prostej CD i prostej BD.
1) prosta CD:
prosta BD:
2) Współrzędne punktu D:
| | 1 | | 5 | | 3 | | 3 | |
− |
| x+ |
| =− |
| x+ |
| /*2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
−x+5=−3x+3
2x=−2
x=−1
D=(−1,3)
11 lis 17:01
Inka: Dobry wieczor
Milu
11 lis 17:03
Mila:
Dobry wieczór
11 lis 17:15