Oblicz pochodną z definicji
Mokry: Oblicz pochodną z definicji
sinx / x
Szanowni państwo coś mi nie wychodzi niestety, podstawiam do wzoru ze h dazy do 0
11 lis 15:04
ABC:
w jakim punkcie masz policzyć pochodną z definicji?
11 lis 15:06
Mokry: nie mam podanego
11 lis 15:08
Mokry: h = delta x , ciezko tu wpisac , i korzystam z tego wzoru gdzie podstawiam ((sin x+h)/(x+h) −
(sinx / x )) / h, gdzie h dazy do 0
11 lis 15:10
ABC:
w ogólnym przypadku to długo się rozpisuje, nie chce mi się wpisywać tu
11 lis 15:12
Inka: Mozna wrzucic na zapodaj chociazby
11 lis 15:14
ABC:
ja jestem z poprzedniej epoki, nawet nie mam internetu w komórce
11 lis 15:16
Inka: Ja takze nie mam w komorce internetu chociaz moja komorka ma 46m2
11 lis 15:18
11 lis 15:23
ite:
| | f(x+Δx)−f(x) | | sin(x+Δx)−sin(x) | |
limΔx→0 |
| =limΔx→0 |
| = |
| | Δx | | Δx | |
| | 2cos(x+Δx/2)sin(Δx/2) | | cos(x+Δx/2)sin(Δx/2) | |
=limΔx→0 |
| =limΔx→0 |
| |
| | Δx | | Δx/2 | |
11 lis 18:53