Mila:
P(n,k) oznacza liczbę podziałów liczby n na dokładnie k składników
( nie jest ważna kolejność )
W zadaniu masz k nierozróżnialnych kul podzielić na n składników.
Wszystkich podziałów będzie :
∑P(k,i) dla 1≤i≤n
===================
Przykład:
Na ile sposobów można 6 jednakowych ciastek rozłożyć na 3 jednakowe talerzyki.
1) wszystkie na jednym talerzyku−1sposób
2) na dwa talerzyki: 1+5:, 2+4: 3+3 − 3 sposoby
3) na 3 talerzyki, na każdym co najmniej jedno ciastko
1+1+4; 2+3+1; 2+2+2
3 sposoby
Razem: 1+3+3=7 sposobów
Mamy podział liczby 6 na składniki: wg wzorów , które pewnie miałeś na wykładach.
P(6,i) 1≤i≤3
P(6,1)=1
| | 1 | | 36 | |
P(6,3)=[ |
| *62]=[ |
| =[3]=3 |
| | 12 | | 12 | |
Wg wzoru rekurencyjnego dla większej liczby elementów :
P(n,1)=1
| | n | |
P(n,2)=[ |
| ] (cecha liczby) |
| | 2 | |
P(n,k)=P(n−1,k−1)+P(n−k,k)