Monotoniczność i ekstrema
Ina: Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema (lokalne) funkcji
y=√lncos(2πx)
11 lis 13:56
Blee:
Z czym KONKRETNIE masz problem?
11 lis 15:20
Ina: Zaczynam od założenia:
1) lncos(2πx)>=0
lncos(2πx)>=ln1
cos(2πx)>=1
Czyli cos(2πx) ∊ (2kπ, k∊ Z)
2) cos(2πx)>0 (ale wiemy z 1, że ma być większy bądź równy 1, więc nie sprawdzam)
| | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| * |
| *(−sin(2πx)) *2π |
| | 2*√lncos(2πx) | | cos(2πx) | |
| | −sin(2πx)*2π | |
f'(x)= |
| |
| | 2*√lncos(2πx)*cos(2πx) | |
Przyrównuje licznik do zera
−sin(2πx)*2π=0
−sin(2πx)=0
sin(−2πx)=0
| | −k | |
I tutaj nwm co zrobić. Bo mogę napisać, że x= |
| k∊Z, ale nie wiem jak z tego narysować |
| | 2 | |
wykres pochodnej
i wyliczyć ekstrema.
I nie wiem jak to rozwiązać, jakbym zero chciała zamienić na ln to musiałoby to wyglądać ln
11 lis 15:37
Blee:
Czyli cos(2πx) ∊ (2kπ, k∊ Z) <−−−− no chyba nie

x ∊ Z
11 lis 16:01
Ina: Myslalam, ze cos(2πx) ∊ [−1,1], bo zmieniamy x, a y pozostaje bez zmian. Dlatego cos możesz
przyjmować tylko wartość 1, a to się dzieje co okres 2π

/
11 lis 16:17
Blee:
czyli 2πx = 2kπ −> x = k ∊ Z
11 lis 16:25
Ina: Aha no tak, to rozumiem. To teraz idąc dalej wyszło mi po przyrównanie pochodnej do zera, ze
| | −k | |
x= |
| a to nie należy do dziedziny funkcji. Czyli funkcja nie ma ekstremum. Ale nwm jak z |
| | 2 | |
| | −k | |
monotonicznoscia. Jedyny pomysł jaki mam to, ze f rosnąca dla x ∊ (0, |
| ) a malejąca dla |
| | 2 | |
11 lis 16:44
Innaa: Poprawiam− funkcja nie jest monotoniczna− jej wykres to x∊Z a wartości są równe 0
11 lis 21:29