2√3 | ||
a) suma cosinusów kątów ostrych jest równa | ; oblicz iloczyn sinusów tych kątów, | |
3 |
3 | ||
b) suma sinusów kątów ostrych jest równa | ;; oblicz iloczyn cosinusów tych kątów. | |
2 |
6 | ||
2. Oblicz wartość wyrażenia sinα*cosα, gdy sinα+cosα = | i 0<α<90 | |
5 |
6 | ||
2) sina+cosa= | / podnosimy obustronnie do kwadratu | |
5 |
6 | ||
(sina+cosa)2=( | )2 | |
5 |
36 | ||
sin2a+2sinacosa+cos2a= | ||
25 |
36 | ||
sin2a+cos2a+2sinacosa= | ||
25 |
36 | ||
1+2sinacosa= | , bo sin2a+cos2a=1 | |
25 |
11 | ||
2sinacosa= | ||
25 |
11 | ||
sinacosa= | ||
50 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |